Van de Kielswieke Hovawarts

 

  HOME

OVER ONS

DE HOVAWART

ONZE HONDEN

ARTIKELEN

PUPS

CONTACT OPNEMEN

Rasinformatie Hovawart

Herkomst:

De Hovawart is een Duits ras. De naam betekent 'Hofwacht', een aanduiding voor de oorspronkelijke taak van dit ras. Het type hond kwam al voor in de Middeleeuwen en is teruggefokt in de eerste helft van de twintigste eeuw met als uitgangspunt een grote boeren hond, langharig en met hangende oren, zoals die nog op de boerenbedrijven werden aangetroffen. Hierbij zijn Duitse Herdershond, Kuvasz, Newfoundlander en Leonberger ingekruist.

Omstreeks 1473 werden honden vermeld en afgebeeld die 'Hofwarth' werden genoemd. Duitse fokkers hebben deze hond gefokt uit boerenhonden uit de Harz, het Schwarzwald en andere bergstreken. Vroeger was het dier een populaire gezelschapshond en bewaker van huis en erf. Het werd niet voor een bepaald doel gefokt. In 1936 werd het ras onder de naam Hovawart erkend. Het is een prettige maar eigenzinnige gezinshond én een prima waakhond.

Algemeen voorkomen:

Middelgrote, krachtige, maar geen grove, langharige gebruikshond. Goed bestand tegen zwaar weer. Goede hardloper en springer.

Schofthoogte:

Reuen 63 - 70 cm, teven 58 – 65 cm.

Gewicht:

Reuen circa 35 kg, teven circa 30 kg.

Vacht:

Langharige, lichtgolvende en glad aanliggend met weinig onderwol.

Driekleurslagen: zwartblond, zwart en blond.

Gebruik:

Familiehond, begeleider, speurhond, lawinehond, waak- en verdedigingshond. Essentieel voor een goed functioneren zijn de juiste opvoeding vanaf de eerste levensweken, voldoende beweging en actief samenspel met de eigenaars. De Hovawart kan een ideale familiehond zijn voor mensen die met verstand en begrip met deze in aanleg niet gemakkelijke, eigenzinnige honden kunnen omgaan.

Gezondheid:

Heeft bij de fokkerij de nadruk. Desondanks zijn er enkele rasgebonden erfelijke afwijkingen: hypothyreoidie en levershunt. Heupdysplasie (HD) komt weinig voor, OCD incidenteel. Alle gezondheidsproblemen zijn in kaart gebracht, ook internationaal. Alle fokdieren moeten een gedragstest (MAG-test) hebben doorstaan.

Aard:

Evenwichtig en goedaardig, heeft verdedigingsdrang, strijdlust, hardheid, een gemiddeld temperament en een zeer goede neus. Grote binding aan zijn familie. Wordt langzaam volwassen, neigt soms naar eenmanshond. Hij is intelligent en betrouwbaar. Vechter wanneer hij wordt uitgedaagd. Diskwalificerend zijn angst, agressie, schotschuwheid en sloomheid (lethargie).

Bijzonderheden:

De juiste opvoeding vanaf de eerste weken is essentieel voor een goed functioneren. Ook voldoende beweging en actief samenspel met de eigenaar zijn van groot belang. De vacht vraagt regelmatige kam- en borstelbeurten.

Rasverenigingen:

Door de Raad van Beheer voor de kynologie zijn in Nederland zijn twee hovawart rasverenigingen erkend. Wij zijn lid van de erkende Hovawart Vrienden Nederland. We hebben een streng fokbeleid dat erop is gericht om het ras zowel qua gedrag als gezondheid goed te behouden en ook verbeteren.De binnen de vereniging geboren pups worden uitsluitend verkocht met een door de FCI erkende stamboom.

 

 

Vandekielswieke.nl © 2007